Kişiye özel kredi notu: Karnesi iyi olana düşük faizli kredi

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredix.net, 6 bankayla anlaşarak Türkiye'de ilk kez tüketiciye kredi notu uygulaması başlattı. Geçmişte alınan krediler, ödeme gecikmesi gibi kriterlere göre verilen notla düşük faizle kredi almak mümkün.

Ayda yaklaşık 10 bin kredi talebini bankalara yönlendiren Kredix.net, Türkiye'de ilk kez kredi notu uygulamasını başlattı. Bu uygulamayla, kredi notuna göre bankalardan piyasaya verilenden daha uygun şartlarla kredi almak mümkün. Kredix.net Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Taboğlu, kredi notu uygulamasının temelinde kredi riski düşük müşterilere uygun şartlarda kredi sağlanması olduğunu söyledi. Taboğlu, "Kredi almak isteyene; geçmişte aldığı krediler, ödemelerini geciktirip geciktirmediği, kaç çeşit kredi aldığı, gelir durumu, yaşı, mesleği gibi kriterler dikkate alınarak bir not veriliyor" diyerek, bu kredi notuna göre bankalardan piyasaya verdikleri faiz oranlarından daha düşük oranlarla kredi almanın mümkün olduğunu belirtti. Taboğlu, Citibank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, Koçbank ve Bankpozitif ile anlaşma sağladıklarını dile getirerek, kredi notu sistemini şöyle anlattı:

İHALE AÇIYORUZ

"Sorduğumuz sorulara cevap veren kişi, pekiyi, iyi, orta ve zayıf olmak üzere 4 nottan birini alıyor. Notu pekiyi olan kişi, VIP kredi platformuna ulaşabiliyor. Biz

bu kişinin, tabiri caizse, karnesini bankalara sunuyoruz. Her banka bu karneye göre bir teklifte bulunuyor. Mesela A bankası konut kredisini 1.50 faizle veriyorsa, 1.40 teklif ediyor. B bankası 1.45 faizle veriyorsa 1.39 ile teklif veriyor. En sonunda kredi almak isteyen kişi gelen tekliflere göre seçimini yapıyor. Türkiye'de bazı bankalar ya da kredi kayıt bürosu kendi içlerinde kredi notu üretiyorlar, ancak birbirleriyle paylaşmıyorlar. Biz ilk defa tüketicilerle paylaşmak üzere kredi notu üretiyoruz. "

AYDA 450 DOLAR FARK

Taboğlu, not sisteminin ABD'de başladığını kaydederek, ABD'de 30 yıl vadeyle 225 bin dolar kredi almak isteyen bir kişinin puanına göre ayda 450 dolar az taksit ödeyebileceğini belirtti. "ABD'de puanlar 350 ile 800 arasında. Kişinin 500 puanı varsa bin 850 dolar, 800 puanı varsa bin 400 dolar taksit öder" diyen Taboğlu, Türkiye'de de taksitlerde önemli oynamalar olabileceğini ifade etti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber